Del 1 av 5: Vad krävs för att sluta snusa?

I grund och botten är det ganska enkelt att sluta snusa, men det krävs att du gör det på rätt sätt.

Om du inte har en plan för hur du ska gå tillväga kommer det att bli betydligt svårare än nödvändigt, och då ökar risken för att det ska gå snett. För att öka sannolikheten för att ditt snusstopp ska bli lyckat bör du gå igenom fyra enkla steg.

I den här delen av gratiskursen ska vi gå igenom vilka dessa steg är så att du får en förståelse för varför många misslyckas med att sluta snusa och hur du kan undvika att göra samma misstag.

Varför många misslyckas med att sluta snusa

En stor del av alla snusare vill sluta snusa. Trots detta misslyckas många med att göra sig fria från snuset. Vad beror det på?

En vanlig anledning är att de inte har någon tydlig plan för hur de ska bli snusfria. De bestämmer sig bara en vacker dag för att kasta snusdosan ifrån sig och hoppas på det bästa.

När sedan olika typer av utmaningar börjar visa sig som de inte har räknat med och inte heller har förberett sig på är det lätt att det blir för jobbigt och att de ger upp och börjar snusa igen.

Nästa gång de kommer på tanken att sluta snusa kommer de ihåg de tidigare misslyckade försöken, vilket gör att de drar sig för att göra ett nytt försök eftersom det var så besvärligt sist.

Och även om de lyckas med att sluta snusa finns risken för att de ständigt går omkring och saknar sin prilla, och då är det svårt att njuta av att vara snusfri.

Hur jag lyckades bli snusfri

Tro mig, jag vet hur det är. Under många år försökte jag själv att sluta snusa utan att lyckas och det var ofta så här det såg ut.

Jag slutade utan att ha någon tydlig plan, jag tyckte att det var för jobbigt och började snusa igen.

När jag väl fick upp ögonen för det här och korrigerade vad som inte hade fungerat var det ganska enkelt att bli helt snusfri. Men det krävdes att jag tog min an beroendet från flera olika håll och höll mig till en plan.

Vad jag inte tänkte på de första gångerna som jag försökte sluta snusa är att ett snusberoende består av två delar: det fysiologiska beroendet och det psykologiska beroendet.

Olika typer av beroende

Det fysiologiska beroendet handlar om nikotinberoendet. Nikotin är som du kanske vet det gift i snuset som gör att du kan må fysiskt dåligt när du inte längre snusar.

Det psykologiska beroendet handlar till stor del om de olika typer av tankar som du har om snus och som gör det svårare att sluta, exempelvis att du skönmålar snuset och tänker att det sätter guldkant på tillvaron.

Många är heller inte medvetna om att det är viktigt att förbereda sig på rätt sätt inför ett snusstopp och att även planera för tiden efter att de har slutat snusa så att de håller sig snusfria på lång sikt.

Fyra steg till ett snusfritt liv

Sammantaget handlar det alltså om att ta itu med fyra steg av ett snusstopp: 1) förberedelser, 2) hantering av det fysiologiska beroendet, 3) hantering av det psykologiska beroendet och 4) planeringen för hur du ska hålla dig snusfri på lång sikt.

Ingenting av detta är speciellt svårt eller krångligt, men många vet inte hur de ska gå tillväga i varje steg – om de ens vet att dessa steg existerar.

Och när du väl tar dig an och behärskar de här fyra stegen blir det så otroligt mycket enklare att sluta snusa:

  • Du stärker din motivation så att du hela tiden vet varför du vill hålla dig snusfri.
  • Du slipper att må dåligt när du inte längre tillför kroppen nikotin i form av snus.
  • Du slipper att gå omkring och sakna snuset när du väl har lagt av.
  • Du håller motivationen uppe på lång sikt så att du inte frestas att börja snusa igen.

Lyckan i att vara snusfri

Som jag nämnde tidigare så gjorde jag själv många misslyckade försök att sluta snusa. Det var först när jag tog itu med mitt snusberoende utifrån de här fyra aspekterna som jag verkligen lyckades bli snusfri.

Idag är det över tio år sedan jag slutade snusa och jag är fortfarande extremt glad över att vara icke-snusare.

Och det finns många skäl att glädjas över att vara snusfri:

  • Du slipper vara beroende av ett gift, vilket ger en stor frihetskänsla.
  • Du sparar massor av pengar (på tio år kan det handla om hundra tusen kronor eller mer).
  • Du slipper det förnedrande i att förklara för din omgivning att du inte lyckades den här gången heller.
  • Du skiljer ut dig från mängden av alla snusare som vill sluta snusa, men inte lyckas.

Med andra ord finns det ingen anledning att vänta med att ta tag i det här.

Ju tidigare du blir snusfri, desto mer kommer du att få njuta av alla de fördelar som det innebär att inte vara slav under ett beroende.

I del två av den här minikursen

I nästa del av den här minikursen ska vi titta lite närmare på den första delen i den här fyrstegsprocessen, nämligen förberedelserna, där en viktig del handlar om att motivera dig så att du mer eller mindre börjar längta efter att göra dig fri från snuset.

Vill du lära dig mer om sluta snusa?

Vill du veta mer om hur du går tillväga för att sluta snusa på ett enklare sätt, utan plågsamma abstinensbesvär eller saknad efter snuset när du väl har lagt av?

I min bok ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar” får du lära dig en färdig steg för steg-plan för att bli helt snusfri och hålla dig snusfri för alltid. Klicka här för att läsa mer och beställa ditt eget exemplar.

* * *

Hittade du den här sidan via Google? Detta är den första delen i en gratiskurs om att sluta snusa. Klicka här för att registrera dig på kursen och ta del av samtliga lektioner.

Copyright © 2017-2021 Fredrik Hillvesson

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net