I den förra delen av den här minikursen tittade vi på hur du kan förbereda ditt snusstopp genom att motivera dig själv och gå till botten med varför du vill sluta snusa.
Vi ska nu gå vidare och titta på den första tiden efter att du har slutat snusa som ofta präglas av olika typer av så kallade abstinensbesvär.
I värsta fall kan dessa besvär leda till en snabb återgång till snusdosan, men så illa behöver det definitivt inte gå.
Om du hanterar dem på rätt sätt kan du slippa abstinensbesvären helt och hållet så att den första tiden som snusfri går som en dans.
Hur nikotinet i snus fungerar
Det som gör att många mår dåligt den första tiden efter att de har slutat snusa är att de inte längre tillför kroppen nikotin i form av snus. Nikotin är ett ämne som finns i bland annat tobaksplantan, och därmed också i snus.
När du lägger in en prilla under läppen tar kroppen upp nikotinet i snuset via slemhinnorna för att så småningom nå din hjärna.
Detta resulterar i sin tur i olika typer av effekter på din kropp. Bland annat börjar hjärtat att slå snabbare och blodtrycket höjs.
Dessutom gör nikotinet att en så kallad signalsubstans som kallas dopamin frigörs i din hjärna vilket brukar leda till olika typer av behagliga känslor, som avslappning eller till och med eufori, åtminstone den första tiden som snusare.
Varför du mår dåligt när du slutar snusa
När du har använt nikotin under en tid vänjer sig din hjärna vid att hela tiden bli matad med detta ämne. Den blir med andra ord beroende av nikotin för att fungera normalt.
När du sedan slutar att tillföra kroppen nikotin finns risken att du kommer att uppleva olika typer av problem, som alltså kallas abstinensbesvär, på grund av att hjärnan saknar nikotinet.
Dessa abstinensbesvär kan bland annat ta sig uttryck som ångest, nedstämdhet och irritation.
För många blir dessa besvär så outhärdliga att de avbryter sitt snusstopp och återgår till att börja snusa igen.
Det värsta är att de sedan kommer att minnas detta nästa gång de bestämmer sig för att sluta snusa, vilket gör att det tar emot betydligt mer då.
Hur du kan slippa abstinensbesvär helt
Men du behöver inte drabbas av abstinensbesvär överhuvudtaget om du hanterar ditt nikotinberoende på rätt sätt.
När jag själv slutade snusa led jag inte av några sådana problem överhuvudtaget. Detta eftersom jag använde mig av så kallade nikotinläkemedel för att hålla abstinensbesvären borta.
Nikotinläkemedel är olika typer av receptfria preparat som du kan köpa på närmaste apotek. De finns som bland annat plåster, tabletter och tuggummin.
Tack var dessa läkemedel kan du tillföra kroppen nikotin under den första tiden som snusfri utan att snusa och på så vis fortsätta fungera normalt även utan en prilla under läppen.
Efter ett tag fasar du sedan ut dessa läkemedel helt och hållet vilket innebär att du då inte bara blir fri från snus utan även från nikotin.
Vanliga missförstånd om nikotinläkemedel
En del brukar ifrågasätta användningen av nikotinläkemedel eftersom de menar att det bara är att ersätta ett beroende med ett annat och att det i båda fallen handlar om nikotin.
Men då ska vi komma ihåg att det är skillnad på att använda nikotin i form av snus och nikotinläkemedel.
Exempelvis tas nikotinet i nikotinläkemedel upp långsammare än nikotinet i snus, vilket gör det mindre beroendeframkallande.
Dessutom är det som jag nämnde inte meningen att du ska använda nikotinläkemedlen för alltid utan under en övergångsperiod. Och det är betydligt lättare att sluta med dessa läkemedel än att sluta med snus direkt.
Det kostar för mycket … eller?
En del tycker även att nikotinläkemedel kostar för mycket. Och visst, de är inte gratis. Men det är billigare med den här typen av preparat än snus.
Redan när du byter ut prillan mot nikotinläkemedel kommer du att börja spara pengar. Dessutom är denna kostnad tillfällig tills du har blivit helt nikotinfri.
Många glömmer också bort att trappa ner på nikotinläkemedlen och fortsätter med dem i all evighet. Och då kan vi börja tala om att vi har ersatt ett beroende med ett annat.
Men tanken är att alltså att du ska fasa ut dessa preparat så att du till slut är helt fri från nikotinberoendet.
Hur du använder nikotinläkemedel
Så här går du tillväga för att använda dig av nikotinläkemedel när du slutar snusa:
- Bestäm dig för den typ av nikotinläkemedel som du tror passar dig bäst.
- Kontrollera med din läkare att det inte finns något som hindrar dig från att använda den här typen av läkemedel. Extra viktigt är detta om du är gravid, ammar, äter medicin eller har någon form av hälsoproblem.
- Börja med en viss dos och anpassa den sedan efter ditt behov. Se bara till att du aldrig överskrider den rekommenderade dagsdosen. Trappa ner på dosen tills du är helt nikotinfri.
På det här viset kommer du att gradvis fasa ut nikotinberoendet så att du slipper abstinensbesvär helt och hållet, för att en vacker dag upptäcka att du inte längre behöver nikotin för att fungera normalt. Det kan jag garantera dig är en härlig känsla.
I del fyra av den här minikursen
När du inte behöver brottas med det fysiska beroendet i form av nikotinberoende blir det även enklare att ta dig an nästa fas i ditt snusstopp som handlar om att hantera det psykologiska beroendet som många inte tänker på, även om det är extremt viktigt. Hur du tacklar den typen av utmaningar kommer vi att gå igenom i nästa del av denna minikurs.
Vill du veta mer om hur du slipper snussug?
Nikotinberoendet är en av de tuffaste delarna att hantera som nybliven icke-snusare. När snussuget tränger sig på är det lätt att ge upp och börja snusa igen för att slippa att må dåligt.
Vill du veta mer om hur du gör för att slippa dessa besvär? I min bok ”Snusfri på tre veckor” får du tips på vilket nikotinläkemedel jag tycker funkar allra bäst och även förslag på en nedtrappningsplan. Klicka här för att beställa boken.
* * *
Hittade du den här sidan via Google? Detta är den tredje delen i en gratiskurs om att sluta snusa. Klicka här för att registrera dig på kursen och ta del av samtliga lektioner.
Copyright © 2017-2021 Fredrik Hillvesson