I den föregående lektionen tittade vi på hur du kan hantera nikotinsuget som ofta är det knepigaste den första tiden efter att du har slutat snusa.
För att du ska hålla dig snusfri även på lite längre sikt och dessutom kunna känna dig nöjd med att vara en icke-snusare måste du även ta itu med det psykologiska suget.
En viktig del i detta är att se över vilka tankar du har kring snus.
I den här artikeln ska vi titta på en enkel teknik som gör att du snabbt och enkelt kommer tillrätta med frestande tankar på en prilla så att du kan hantera även ditt psykologiska sug efter snus.
Nikotinsuget är inte den enda boven
En sak som är viktig att komma ihåg när det handlar om snussug är att nikotinberoendet ofta försvinner efter max några veckor. Det innebär att all form av snussug efter den tiden förmodligen är någon form av psykologiskt sug.
Dock kan den typen av sug vara minst lika besvärligt. När jag själv gjorde något av mina många misslyckade försök att sluta snusa skedde en stor del av mina återfall långt efter att nikotinberoendet hade lagt sig eftersom jag fortfarande brottades med det psykologiska beroendet.
En vanlig orsak till att det psykologiska suget uppstår är att vi tänker en massa positiva tankar om snus efter att vi har lagt snusdosan ifrån oss. Med andra ord är det lätt hänt att vi romantiserar kring snuset.
Eftersom dosan har funnits vid vår sida dagligen under den tiden vi har snusat är det lätt att börja sakna snuset när vi inte längre använder det. Då dyker gärna tankar som ”det satte guldkant på min tillvaro” eller ”jag var lyckligare när jag snusade” upp.
Bedrägliga tankar
Samtidigt finns det ingen sanning i det där romantiserandet.
Jag hade själv massor av den där typen av tankar när jag hade slutat snusa, men när jag väl började igen så märkte jag att tankarna var helt felaktiga.
Snuset satte inte alls guldkant på min tillvaro och jag blev inte lyckligare av att börja snusa igen – tvärtom.
Det var först när jag började utmana och ifrågasätta mina positiva tankar om snus som jag lyckades göra mig fri från snuset och dessutom kunde njuta av att vara icke-snusare.
Hur våra tankar fungerar
Rent konkret fungerar våra tankar så här: En viss typ av tanke leder till en viss typ av känsla som i sin tur leder till en viss typ av beteende.
Så om du tänker att ”det är härligt att snusa” så kommer det förmodligen att leda till ett snussug som i sin tur kommer att leda till att du kanske tar en prilla igen, trots att du har bestämt dig för att sluta med snuset.
Den här processen kan beskrivas så här:
”Det är härligt att snusa” => snussug => tar en prilla
Det finns fler skäl
Om du lyckas förändra den snusvänliga tanken så att du i stället tänker på nackdelarna med att snusa kommer du att få en annan reaktion.
Då kommer du inte att bli sugen på snus och då kommer det heller inte att leda till att du tar en prilla.
Men det finns fler skäl att ta itu med tankarna på snus. Även om du lyckas motstå frestelsen och avstår från att ta en prilla när de snusvänliga tankarna dyker upp så kommer du förmodligen inte att känna dig nöjd som icke-snusare om du ständigt går omkring och saknar snuset och tänker en massa positiva tankar om det.
Tekniken Tidsfönstret
Det finns många sätt att förändra sina bedrägliga och snusvänliga tankar. Ett av dem är att använda sig av en teknik som kallas Tidsfönstret. Den bygger på att vi ser på en situation olika beroende på ur vilken tidsaspekt vi tänker på den.
Om du till exempel får en tanke om hur härligt det vore att få ta en snus så innebär det förmodligen att du fokuserar på de närmaste tio minuterna eller så, det vill säga den tid som det skulle ta för dig att stoppa in snusen under läppen och minska suget.
Den korta tidsaspekten gör att du bara ser fördelarna med att ta en snus, vilket blir plågsamt om du har bestämt för att vara snusfri.
Om du i stället förlänger ditt Tidsfönster och tänker på hur det skulle kännas en timme eller en dag efter att du har tagit en prilla så kommer du också att se vilka nackdelar det finns med att ta en snus.
Hur skulle det kännas efter ett dygn?
Då kommer du förmodligen att börja tänka på hur det skulle kännas en timme efter att du har lagt in prillan, när suget har lagt sig och du inser att du har brutit ditt snusstop och fallit tillbaka igen. Förmodligen kommer du då att må dåligt över detta och gräma dig över det.
Än värre blir det sannolikt om du förlänger ditt tidsfönster till ett dygn för då har du förmodligen tagit fler snusar. När vi väl har brutit vårt snusstopp är det nämligen lätt att vi fortsätter på den vägen.
I vanliga fall kommer den här typen av tankar först efter att du har tagit en snus, och då är det försent. Det finns dock ingenting som hindrar att du påminner dig om detta när tankarna på att ta en snus börjar dyka upp.
Det gör du genom att redan på förhand fundera på hur det skulle kännas efter en timme, en dag och så vidare om du föll till föga och tog en snus när du känner dig frestad att göra det.
Eftersom vi bara kan tänka en tanke i taget innebär detta också att du slipper de frestande tankarna på snus som kan vara väldigt plågsamma. Efter ett tag har de till och med en tendens att försvinna helt och hållet när du fokuserar på motsatsen, det vill säga nackdelarna med att ta en snus.
Tidsfönstret i praktiken
Så här går du tillväga när du använder dig av Tidsfönstret:
- Om du får en positiv tanke som frestar dig att ta en snus, fundera på med vilket tidsfönster du ser på situationen just då. Förmodligen handlar det om några minuter, det vill säga den tid som det tar för dig att stoppa in snusen under läppen och känna snussuget försvinna.
- Förläng ditt tidsfönster med en timme och fokusera på hur det skulle kännas en timme efter att du har stoppat in en prilla. Hur skulle du må då? Hur skulle du känna efter att ha brutit ditt snusstopp?
- Förläng ditt tidsfönster ytterligare och fokusera på hur det skulle kännas ett dygn efter att du har tagit snusen, när du inser att du har börjat snusa igen efter en tids uppehåll och nu måste börja om från början.
När du har gått igenom de här fyra stegen kommer du att märka att din känsla för snus förändras när du inte enbart fokuserar på hur det skulle vara att ta den där prillan utan även hur det skulle kännas en tid efter prillan. Det gör att suget efter att ta en snus minskar och att det blir lättare att avstå. På så sätt tar du också kontroll över ditt psykologiska beroende.
I del fyra av den här minikursen
Vid det här laget har du fått lära dig hur du förbereder ditt snusstopp, hur du hanterar nikotinberoendet och hur du tar kontrollen över det psykologiska suget. I nästa lektion, som är den sista i den här gratiskursen, kommer du att få lära dig hur du minskar risken för att drabbas av ett återfall när du väl har kommit över ditt beroende och blivit snusfri på allvar.
Vill du veta mer om det psykologiska suget?
Det psykologiska suget är något av det viktigaste för att hålla sig snusfri på lång sikt och må bra under tiden. Det var först när jag tog tag i detta som jag kunde sluta snusa på allvar. Samtidigt är det förmodligen också något av det mest bortglömda när det handlar om att göra sig fri från ett snusberoende.
Det finns förstås andra metoder för att jobba med plågsamma tankar på snus och andra psykologiska delar av beroendet. Vill du lära dig fler sätt att jobba med detta rekommenderar jag att du läser min bok ”Snusfri på tre veckor”. Klicka här för att läsa mer och beställa ditt eget exemplar.
* * *
Hittade du den här sidan via Google? Detta är den fjärde delen i en gratiskurs om att sluta snusa. Klicka här för att registrera dig på kursen och ta del av samtliga lektioner.
Copyright © 2017-2021 Fredrik Hillvesson