Del 5 av 5: Så håller du dig snusfri för alltid

I ett par av de tidigare lektionerna har vi tittat på hur du kan hantera nikotinberoendet och det psykologiska beroendet av snus.

När du väl har tagit itu med dessa bitar har du kommit en bra bit på väg mot ett snusfritt liv.

Men för att vara helt på den säkra sidan och undvika att falla tillbaka i ett snusberoende igen bör du även jobba med det som kallas återfallsprevention, det vill säga att förhindra ett återfall.

Ett sätt att göra detta på är att se till att tanken på att ta en snus igen är förenad med en så stark negativ känsla att det inte är ett alternativ att böra snusa igen.

I den här delen ska vi gå igenom en teknik som hjälper dig att skapa ett sådant starkt känslomässigt skäl så att enbart tanken på att ta en snus igen skapar en motvilja.

Situationer som kan leda till ett återfall

Även om vi har gjort oss av med snusvanan och är nöjda med att vara snusfria så kan det inträffa saker i våra liv som ökar risken för att vi ska börja snusa igen.

Det kan exempelvis handla om att vi har det stressigt på jobbet, att vi går igenom en separation eller genomför en större förändring, som att gå ner i vikt eller flytta till en ny stad.

Vid sådana tillfällen söker vi gärna efter saker som kan trösta eller muntra upp oss, och för en före detta snusare ligger snuset då nära tillhands.

Helt plötsligt tycker vi att det finns fler skäl som talar för att ta en snus än vad som talar för att låta bli att ta en snus.

Ingenting blir bättre av att snusa

Om vi har gjort ett bra jobb med den psykologiska biten, så vet vi innerst inne att det inte är så.

Ingenting blir bättre av att snusa, tvärtom, men när vi befinner oss i en utmanande situation är det lätt att börja tänka så i alla fall.

Därför är det bra att åtminstone vara beredd på att vi kan hamna i den typen av situationer – även om det inte behöver bli så – och förbereda oss så långt som möjligt för att förhindra ett återfall.

Ett sätt att göra detta är att skapa ett starkt känslomässigt skäl för att fortsätta vara snusfri, så att det helt enkelt ter sig otänkbart för oss att börja snusa igen.

Lova att skänka pengar

Det kan du göra genom att lova dig själv att du måste skänka en viss summa pengar till exempelvis en organisation eller en förening som du starkt ogillar om du tar en snus igen. Det kan till exempel handla om ett politiskt parti eller ett idrottslag.

Så om du håller på Hammarby kan du lova dig själv att du måste skänka pengar till AIK om du får ett återfall.

Om du håller på AIK kan du lova dig själv att du måste skänka pengar till Hammarby om du får ett återfall.

Om du röstar till vänster kan du lova dig själv att du måste skänka pengar till ett parti till höger om du får ett återfall.

Om du röstar till höger kan du lova dig själv att du måste skänka pengar till ett parti till vänster om du får ett återfall.

Det ska ta emot att ta en snus

Jag tror att du förstår principen. Det viktiga är att du hittar en organisation eller en förening som du känner en stark motvilja mot så att du förknippar det med något negativt att ta en snus.

Tanken på att bidra ekonomiskt till föreningen, organisationen eller vad det nu handlar om ska ta emot så mycket att du kan använda dig av det som argument för att ta en snus.

Då räcker det med att påminna dig själv om vad du ska göra om du frestas att ta en snus, vilket förhoppningsvis får dig på andra tankar.

Två viktiga principer

För att detta ska fungera på ett bra sätt kan det vara bra att påminna dig om två saker:

För det första bör du skriva ner vad du har lovat dig själv som ett slags kontrakt.

På så sätt vet du exakt vad det är som gäller i termer av vilken organisation du ska skänka pengarna till och hur mycket du ska betala.

Det känns också mer på allvar när någonting finns i skrift, vilket kommer att underlätta för dig om du börjar tänka på att ta en snus igen.

För det andra bör du berätta för någon annan person om ditt löfte så att du inte kan undkomma att göra vad du har lovat om du skulle ta en snus igen.

Det kan du göra genom att antingen ge honom eller henne en kopia av ditt skriftliga löfte eller berätta om det på någon social medie-plattform, exempelvis Facebook, Instagram eller Twitter.

Så här förhindrar du ett framtida återfall

Här är ett förslag på hur du kan använda dig av den här principen för att förhindra ett återfall:

  1. Fundera igenom vilka organisationer eller föreningar som går emot dina egna åsikter och principer, och som det skulle bära emot att ge bort pengar till.
  2. Bestäm dig för vilket belopp du ska betala till denna organisation eller förening om du skulle drabbas av ett återfall och ta en snus igen. Se till att det är ett tillräckligt stort belopp för att det ska vara kännbart.
  3. Berätta för en eller flera personer vad du har lovat dig själv genom att dela med dig av ditt kontrakt eller posta ditt löfte på någon social media-plattform.

Ju starkare skäl du har för att avstå från snus även framöver, desto enklare kommer det att bli. När du lovar dig själv att du måste sponsra någonting som du starkt ogillar om du tar en snus igen har du ett starkt känslomässigt skäl att förbli snusfri. Skulle du någon gång frestas att ta en snus behöver du bara påminna dig om vilket pris det har för att komma på bättre tankar.

Ditt nästa steg

Det här var den sista delen i den här gratiskursen om att sluta snusa. Jag hoppas att du har haft nytta av dessa lektioner och att du ser till att använda dig av det du har fått lära dig.

Att bli av med snusberoendet är en fantastisk känsla och förhoppningsvis kommer du också snart att få uppleva det.

Om du vill ha mer hjälp på din väg mot ett snusfritt liv och lära dig fler smarta tekniker för att bli snusfri kan jag rekommendera min bok ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar”.

I den boken får du lära dig ett komplett steg för steg-program för att sluta snusa på ett enklare sätt, utan plågsamma abstinensbesvär eller saknad efter snuset när du väl har lagt av.

Om du följer de instruktioner som du får lära dig i boken kommer du att kunna spara in kostnaden redan inom en vecka eller två som snusfri.

Klicka här för att läsa mer och beställa ditt eget exemplar i dag, så har du redan tagit ett viktigt kliv mot ett liv som icke-snusare.

Till sist: Tack för att du ville ta del av den här minikursen. Jag önskar dig lycka till på vägen mot ett snusfritt liv.

* * *

Hittade du den här sidan via Google? Detta är den femte och sista delen i en gratiskurs om att sluta snusa. Klicka här för att registrera dig på kursen och ta del av samtliga lektioner.

Copyright © 2017-2021 Fredrik Hillvesson

Don`t copy text!