Nikotinläkemedel – så använder du dem på rätt sätt

Ett av de bästa sätten att slippa abstinensbesvär när du ska sluta snusa är att använda nikotinläkemedel. Dessvärre använder många den här typen av preparat helt fel, vilket gör att de inte får den hjälp av preparaten som de skulle kunna få. 

I den här artikeln ska vi titta på hur du går tillväga för att få störst möjliga effekt av nikotinläkemedel och hur du använder dem för att slippa abstinensbesvär helt och hållet.

Hur du slipper abstinensbesvär

Som du säkert vet är nikotinläkemedel ett preparat som gör att du kan tillföra kroppen nikotin utan att behöva använda snus eller andra tobaksprodukter. På så sätt slipper du de besvärliga symtom, abstinensbesvär, som gärna uppstår när en nikotinvan hjärna inte längre får sitt nikotin.

Ett misstag som många gör när de använder nikotinläkemedel, eller nikotinersättning som de ibland också kallas, är att de inte har någon plan för hur de ska trappa ner på ersättningen. De glömmer att nikotinläkemedlen bara är en tillfällig ersättning för snuset.

Resultatet blir att de fortsätter med nikotinläkemedel alldeles för länge efter att de har slutat snusa, vilket i praktiken innebär att de har dragit på sig ett nytt beroende.

Nikotinläkemedel bättre än snus, men …

Faktum är att jag har träffat före detta rökare och snusare som har använt nikotinläkemedel i åratal utan att kunna göra sig fri från det.

Visserligen är förmodligen bruket av nikotinläkemedel ett något sundare beroende än att snusa eftersom de inte innehåller många av de övriga ämnen som finns i snus. Men ändå, det är fortfarande ett beroende.

För att undvika detta bör du ha någon form av plan för hur du ska trappa ner på nikotinläkemedlet innan du börjar använda dig av det.

Fri från nikotin

En välgenomtänkt plan gör att du gradvis kan vänja dig av med nikotinet så att du till slut är helt fri från det samtidigt som du slipper abstinensbesvär helt och hållet.

När jag själv slutade snusa började jag med att göra upp en sådan plan. Sedan följde jag bara planen tills jag var helt nikotinfri.

Faktum är att jag slutade med nikotinersättningen innan planen var fullbordad eftersom jag till slut inte hade något behov av nikotin.

Hur ska du då bära dig åt för att själv använda nikotinersättning när du ska sluta snusa?

Hur du använder nikotinläkemedel

I grund och botten är det ganska enkelt. Här är tre steg som tar dig hela vägen till ett nikotinfritt liv:

  1. Börja med att bestämma dig för vilken typ av ersättning du ska använda. Själv tyckte jag mycket om sugtabletterna från Nicotinell, men detta kan variera från person till person.
  2. Gör upp en preliminär plan för hur du ska trappa ner på nikotinläkemedlet. Hur många tabletter, tuggummin eller andra enheter ska du ta per dag den första veckan? Vilken styrka ska de vara i? Hur många enheter ska du ta vecka två? Och så vidare.
  3. Fortsätt att trappa ner på nikotinersättningen enligt din plan ända tills du är helt nikotinfri. Korrigera planen efter behov och se till att du hela tiden får tillräckligt med nikotin i dig utan att behöva drabbas av abstinensbesvär samtidigt som du fortsätter att minska ditt nikotinintag.

Ett glatt humör – utan abstinensbesvär

Om du följer dessa steg har du en god chans att slippa abstinensbesvären helt och hållet. Det gör också att du slipper många av de nackdelar som förknippas med att sluta snusa.

Exempelvis slipper du att gå omkring och vara grinig och sur, vilket inte minst din omgivning kommer att vara tacksam för.

Dessutom minskar du risken för återfall drastiskt. En vanlig orsak till att människor återfaller efter att de har slutat snusa är suget efter nikotin. När du använder dig av nikotinläkemedel slipper du det suget.

Kort och gott kommer det bli betydligt enklare för dig att sluta snusa när du använder nikotinläkemedel. Men som sagt, bara om du använder dem på rätt sätt.

Vill du vet mer om hur du går tillväga för att underlätta för dig själv när du ska sluta snusa? Ladda ner min gratisrapport med sluta snusa-tips. Klicka här för att läsa mer.

Lämna en kommentar

Copyright © 2011–2024 slutasnusa.net