Tänk dig fri från snus

Funderar du på att sluta snusa i höst? I så fall bör du se över dina tankar. Snusberoende handlar nämligen till stora delar om hur du tänker kring snus. Det menar Fredrik Hillvesson, leg. psykolog, före detta snusare och författare till ”Snusfri på tre veckor”.

För många innebär hösten en nystart, och en och annan snusare kommer då att försöka sluta snusa.

En som vet hur det känns är psykologen och den före detta snusaren Fredrik Hillvesson. Under många år försökte han själv att sluta snusa gång på gång, men förr eller senare återföll han alltid.

Bedrägliga tankar

– Det märkliga var att jag nästan alltid började igen efter flera månaders uppehåll, när det fysiologiska suget redan hade lagt sig. Det fick mig att inse att nikotinet knappast är den enda boven i dramat.

När han väl hade fått upp ögonen för detta började han att analysera sina försök att sluta snusa för att förstå varför han alltid återföll. Han upptäckte då att tankarna spelade en större roll för hans snusande än vad han tidigare hade trott.

– Jag märkte att mina återfall alltid började med att jag fick väldigt mycket positiva tankar om snus. När jag sedan började snusa igen märkte jag att det inte alls var så där härligt som jag hade tänkt mig att det skulle vara. Mina tankar lurade mig.

Med hjälp av olika tekniker från bland annat KBT, kognitiv beteendeterapi, började han att ifrågasätta sina tankar kring snus för att förändra dem. Då gick det betydligt bättre.

Snusfri på tre veckor

– Det är snart tio år sedan nu och jag har inte varit sugen på snus sedan dess, vilket är fantastiskt skönt. Det är en sak att sluta snusa och att ständigt tänka på snus, och en helt annan att sluta snusa och inte ens sakna sin prilla.

När han väl hade hittat nyckeln till att bli snusfri bestämde han sig för att skriva ner hur han hade gått tillväga. Resultatet blev boken ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar” som nu kommer i en andra upplaga.

Fredrik Hillvesson menar att många gör samma misstag som han själv gjorde när han försökte sluta snusa, och glömmer en viktig aspekt när det handlar om att bli snusfri.

– Jag har märkt att många som försöker att sluta snusa fokuserar väldigt mycket på den första tiden och hur de ska hantera nikotinsuget. Det är klart att det är en viktig bit, men hur du tänker kring ditt snusande spelar en större roll än vad många tycks tro. Snusberoende sitter till stora delar i dina tankar.

* * *

Fem sluta snusa-tips från psykologen och den före detta snusaren Fredrik Hillvesson:

  • Ha ett tydligt motiv till varför du vill sluta snusa och se till att det är något som har en känslomässig betydelse för dig. I mitt fall var det att snuset gjorde mig orolig och rastlös. För andra kan det finnas andra skäl.
  • Se över hur du tänker kring snus. Ifrågasätt dina positiva tankar kring snuset genom att ställa frågor till dig själv. ”Stämmer den här tanken verkligen? Vad är det bästa med att bli snusfri? Hur brukar jag känna efter att jag har börjat snusa igen?”
  • Använd gärna nikotinläkemedel, men gör det på rätt sätt. Många hävdar att detta är att byta ut ett beroende mot ett annat, vilket inte är sant. Det är betydligt lättare att trappa ner på nikotinläkemedel än snus och det är också den stora poängen med att använda dessa preparat. Men se till att göra en plan för din nedtrappning.
  • Bryt gamla vanor kring snuset redan innan du ska sluta snusa. Många situationer och platser blir starkt förknippade med snus om du ofta snusar i dem. Genom att bryta kopplingarna redan på förhand minskar du risken för att de ska trigga igång snussuget när du väl har slutat snusa.
  • Gör en plan för återfallsprevention. Bestäm dig redan från början vilka situationer som kan innebära en ökad risk för dig att börja snusa igen, och skriv ner hur du ska hantera dessa situationer.

Källa:Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar” av Fredrik Hillvesson.

Fotnot: Om du vill ladda ner en gratis rapport med tips för att sluta snusa kan du göra det på slutasnusa.net/rapport

Lämna en kommentar

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net