Del 2 av 5: Så motiverar du dig att sluta snusa

I den första delen av den här minikursen gick vi igenom varför många misslyckas med att sluta snusa och vilka fyra steg som du bör ta dig igenom för att öka dina möjligheter att bli snusfri.

I den här delen ska vi nu titta lite närmare på det första steget, som handlar om att förbereda ditt snusstopp på ett bra sätt.

En bra förberedelse är nämligen A och O för att lyckas bli snusfri. Och en viktig del i denna förberedelse är att klargöra för dig själv varför du vill sluta snusa.

Ju mer motiverad du är redan innan du spottar ut din sista prilla, desto lättare kommer det att gå.

Förändring kräver motivation

För att lyckas genomföra en större förändring i vårt liv, oavsett vad den handlar om, krävs det att vi vet varför vi vill nå dit.

Om vi har ett tydligt motiv klart för oss blir det lättare att stå emot om vi stöter på olika typer av utmaningar. Då räcker det många gånger med att påminna oss om vart vi är på väg för att slopa tankarna på att ge upp.

Dessutom är det roligare att jobba mot ett mål om vi vet varför vi vill nå det och vad som väntar oss när vi väl är framme.

Om du har genomfört någon större förändring i ditt liv känner du säkert igen dig i det här. Oavsett om det har handlat om att gå ner i vikt, flytta till en ny stad eller skaffa ett nytt arbete eller något annat så är jag ganska säker på att du var rejält motiverad om du lyckades uppnå ditt mål.

Varför vill du sluta snusa?

Att sluta snusa är inget undantag från detta. För att lyckas bli fri från snuset är det viktigt att du vet varför du vill bli snusfri. Annars finns risken för att argumenten för att börja snusa igen tränger sig på så fort den första entusiasmen har lagt sig. Och därifrån är steget till en prilla inte långt.

Innan du slutar snusa är det därför viktigt att du tänker igenom alla skäl till att du vill bli snusfri. Förmodligen har du redan minst ett sådant skäl klart för dig eftersom du trots allt har bestämt dig för att sluta snusa.

Men det är viktigt att du tydliggör detta skäl för dig själv och dessutom försöker att komma på fler argument.

Ju större anledning du har att sluta snusa, desto lättare kommer det att vara att stå på dig om du skulle stöta på någon utmaning.

Skriv ner argumenten

Ett bra sätt att göra argumenten för att sluta snusa riktigt tydliga för dig själv är att skriva ner dem på ett papper eller i någon form av anteckningsprogram i din mobil.

Dessutom gör det att du kan gå tillbaka till dina argument i efterhand och påminna dig om varför du vill bli snusfri.

Det är också viktigt att dina skäl att sluta snusa är känslomässiga. Med det menar jag att du ska bli peppad och verkligen vilja bli snusfri när du läser igenom dem.

Om du inte blir entusiastisk av dina argument bör du komma på nya som är mer inspirerande.

Sluta snusa för din egen skull

Av samma anledning är det viktigt att motivationen kommer från dig själv. Ska du lyckas sluta snusa är det ett måste att du själv vill lägga snusdosan ifrån dig och att du inte gör det för att någon annan tjatar på dig.

Det innebär inte att du inte kan använda dig av andra människors åsikter så länge du själv blir motiverad av dem.

Kanske blir du peppad av tanken på att glädja till exempel din partner eller dina barn om de vill att du ska sluta snusa. Kanske längtar du efter att få visa alla som tvivlar på att du kan göra dig fri från snuset att du faktiskt klarar det.

Men det är viktigt att argumenten betyder något för dig själv och att du inte enbart slutar snusa för någon annans skull.

Fem steg till en stark motivation

Här är fem steg för att tydliggöra för dig själv varför du vill sluta snusa:

  1. Fundera på varför du bestämde dig för att bli snusfri. Eftersom du ville gå den här minikursen utgår jag ifrån att du har tagit det beslutet.
  2. Skriv ner alla argument som du kan komma på i ett anteckningsprogram i din mobil eller på ett papper.
  3. Gå igenom skälen och notera hur det känns när du läser igenom dem. Känner du dig inte motiverad behöver du hitta fler och starkare skäl.
  4. Titta på dina skäl med jämna mellanrum för att påminna dig om varför du vill sluta snusa.
  5. Fyll på med fler argument allteftersom du kommer på nya.

När du väl har gjort klart för dig varför du vill sluta snusa genom att fundera igenom och skriva ner dina argument för att bli snusfri kommer du att bli betydligt mer motiverad att hålla dig borta från snusdosan.

Och skulle du frestas att ta en prilla när du väl har slutat snusa kommer du att ha stor hjälp av att påminna dig om varför du vill hålla dig borta från snuset.

Dessutom hjälper en sådan här lista dig att se fram emot dagen då du blir snusfri, vilket i sin tur gör att du får en flygande start på ditt nya snusfria liv.

I del tre av den här minikursen

Även om motivationen är en viktig del i att bli snusfri, är den inte allt. Du måste också göra dig fri från beroendet av nikotin, det vill säga det ämne i snus som gör dig fysiskt beroende av dina prillor. Hur du hanterar nikotinberoendet kommer vi att gå igenom i nästa avsnitt av den här minikursen.

Är du redo att ta nästa steg?

En stark motivation är en av de viktigaste bitarna för att lyckas bli snusfri och hålla dig borta från snuset för alltid. Samtidigt finns det förstås mer än detta att säga om hur du motiverar dig.

Är du redo att tag nästa steg och lära dig mer om detta, så är min bok ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar” helt klart rätt för dig. Klicka här för att läsa mer om boken och beställa ditt eget exemplar redan i dag.

* * *

Hittade du den här sidan via Google? Detta är den andra delen i en gratiskurs om att sluta snusa. Klicka här för att registrera dig på kursen och ta del av samtliga lektioner.

Copyright © 2017-2021 Fredrik Hillvesson

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net