Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa – och hur du enkelt gör någonting åt dem

Misstag #1

Det första misstaget när det handlar om att sluta snusa är att inte ha en tydlig bild av varför du vill bli snusfri. Ju tydligare dina motiv är, desto enklare blir det att stå emot frestande tankar på snus om de dyker upp. Innan du lägger snusdosan ifrån dig bör du därför ställa dig frågan: ”Varför är det så viktigt för mig att sluta snusa?” Skriv sedan ner de svar du kommer att tänka på. När du väl har slutat snusa räcker det ofta med att påminna dig om dessa skäl för att öka din motivation.

Misstag #2

Det andra misstaget handlar om att att endast fokusera på nikotinberoendet och de abstinensbesvär som ofta uppstår efter att en snusare har slutat tillföra kroppen nikotin. Och även om det är viktigt att hantera den typen av beroende är det inte det enda du bör fokusera på. Det mentala suget, i form av snusförhärligande tankar, har ofta en minst lika stor betydelse. Ett sätt att ifrågasätta en snusvänlig tanke kan vara att ställa dig frågan: ”Vad finns det som talar emot den här tanken?”

Misstag #3

Det tredje misstaget handlar om att trappa ned på snuset genom att exempelvis ta färre prillor i stället för att sluta helt och hållet. En nedtrappning låter kanske som en bra idé, men faktum är att det kan göra det svårare att sluta snusa. Detta eftersom vi ofta sätter större värde på det som är begränsat för oss. Ju mer du begränsar tillgången till snus, utan att sluta helt och hållet så att suget försvinner, desto mer lockande blir det. När du väl slutar är det därför ofta bättre att sluta helt och hållet.

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net