Vad har periodisk fasta och att sluta snusa gemensamt?

Trodde du att sluta snusa och att gå ner i vikt var två skilda saker? I så fall kan det finnas skäl att tänka om. Faktum är att du kan lära dig en hel del av periodisk fasta och andra framgångsrika metoder för viktminskning även när det gäller att sluta snusa.

5:2-dieten, LCHF och GI-metoden

Vilka viktminskningsmetoder tänker jag specifikt på? Ja, egentligen alla som har visat sig fungera för att gå ner i vikt och som har hjälpt mängder av människor att bli av med oönskade kilon.

En av de senaste metoderna är den så kallade 5:2-dieten, en slags periodisk fasta som går ut på att äta extremt lite två gånger i veckan.

Innan dess var det LCHF, en kosthållning som går ut på att dra ner på kolhydraterna och äta mer fett, som var mest omtalad.

LCHF föregicks i sin tur av GI-metoden som handlar om att äta kolhydrater med så kallat lågt GI-värde för att minska frigörandet av det fettinlagrande hormonet insulin.

En metod som fungerar

Oavsett vilken av dessa kosthållningar det handlar om så beskriver mängder av människor som har lyckats gå ner i vikt med hjälp av dessa metoder att de hade kämpat i åratal med sin övervikt tills de stötte på LCHF, 5:2 eller vilken metod de nu har fastnat för.

Så var det för mig när jag slutade snusa också. Jag lyckades alltid hålla uppe med snuset ett tag men började förr eller senare alltid igen. Ända tills jag hittade en metod som verkligen fungerade och var hållbar i det långa loppet.

En gemensam nämnare för att sluta snusa och gå ner i vikt är således att det långt ifrån alltid räcker med viljestyrka för att lyckas. Du behöver också en bra metod och ett bra system. Åtminstone blir det betydligt lättare då.

För de grundläggande principerna som gör att dessa kosthållningar fungerar är långt ifrån alltid nya eller okända. Skillnaden är att metoden tillhandahåller ett system.

Periodisk fasta – gammalt vin i nya flaskor

Titta bara på hur 5:2-fasta fungerar. De flesta människor som har försökt att gå ner i vikt har säkert provat att äta mindre.

Samtidigt är det exakt vad 5:2-dieten går ut på. Genom att du äter mindre två dagar i veckan äter du också mindre totalt sett. Det är med andra ord gammalt vin i nya flaskor det handlar om. Och inget ont i det.

Tvärtom, denna metod ger dig ett system i form av några enkla regler att hålla dig till för att lyckas med din viktminskning.

På samma sätt är det när det gäller att sluta snusa. För vissa människor kanske det räcker med att bara bestämma sig, men för långt ifrån alla är det tillräckligt.

För min egen del var det först när jag ändrade min grundinställning till snuset och började följa ett system som jag lyckades bli snusfri.

Snusfri på tre veckor

I grund och botten handlar alltså både att sluta snusa och att gå ner i vikt om en beteendeförändring. Och för att lyckas med denna beteendeförändring krävs det en metod och en plan.

Om du vill veta hur min egen plan för att sluta snusa såg ut, ta gärna en titt på min bok ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar”.

Ladda också gärna ner min gratisrapport ”Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa – och hur du gör någonting åt dem” med tips på hur du kan förbättra dina chanser att sluta snusa.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner rapporten.

Lämna en kommentar

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net