Sluta snusa-tips

Sluta snusa-tips finns det gott om, men alla är långt ifrån lika effektiva. Själv gjorde jag många misslyckade försök att sluta snusa innan jag förstod hur jag skulle bära mig åt för att lyckas. I dag är det länge sedan jag spottade ut min sista prilla och jag saknar inte snuset för fem öre. I den här artikeln ska jag dela med mig av några av mina bästa sluta snusa-tips.

Som du kommer att märka tycker jag att det är viktigt att angripa beroendet från flera olika håll. Ett fel som många gör när de försöker att sluta snusa är att enbart koncentrera sig på det fysiologiska suget, det vill säga abstinensbesvären. Och visst är det viktigt att ta hand om dem, men det räcker inte hela vägen.

För att lyckas sluta snusa krävs det att du angriper beroendet från flera håll. Det var först när jag gjorde det som jag lyckades bli snusfri på allvar. Här är några sluta snusa-tips som hjälper dig att bearbeta problemet på flera olika nivåer.

Sluta snusa-tips #1: Fråga dig varför

Det är extremt viktigt att du är starkt motiverad när du slutar snusa. Annars finns risken att ditt försök blir just ett halvhjärtat försök som är över innan du hinner säga ”portionssnus”. Fråga dig varför du innerst inne vill sluta snusa och ge dig inte innan du har ett tydligt svar på den frågan.

En sak som är viktig att komma ihåg är att du ska sluta snusa för din egen skull. Visst är det roligt om din sambo stöttar dig eller dina kollegor tycker att du är duktig, men det är för din skull som du ska lägga av.

Sluta snusa-tips #2: Hantera abstinensbesvären

Även om de mentala bitarna av att sluta snusa är viktiga så måste du också hantera de abstinensbesvär som kan uppstå efter att du har slutat snusa. Det absolut enklaste sättet att göra detta på är att använda någon form av nikotinläkemedel.

Många motsätter sig detta eftersom de tycker att det är att ersätta ett beroende med ett annat. Det är det INTE. Skälet till att nikotinläkemedel fungerar så bra är att det är betydligt enklare att trappa ner på detta än på snus, vilket gör att du enkelt kan fasa ut ditt nikotinberoende och slippa abstinensbesvären. Dessutom finns det forskning som visar att nikotinläkemedel fungerar.

Sluta snusa-tips #3: Tänk på vad du tänker

Även långt efter att det fysiologiska suget har lagt sig kan du få tankar om att det vore fint att ta en prilla och att du saknar snuset. Det var den här typen av tankar som fick mig att återfalla innan jag lärde mig att ifrågasätta mina snusvänliga tankar och ersätta dem med mer realistiska alternativ.

Ett sätt att bemöta den här typen av tankar är att påminna dig om varför du vill sluta snusa (se sluta snusa-tips #1). Varje gång en tanke dyker upp som frestar dig att ta en prilla, byt ut den mot ditt främsta skäl att sluta snusa.

Sluta snusa-tips #4: Tänk framåt

Oavsett hur flitig du är när det gäller att hålla dig snusfri så kommer du förmodligen att hamna i lägen som känns lite knepigare att hantera än andra. Därför är det viktigt att du redan på förhand funderar igenom hur du ska hantera dessa situationer.

Ett enkelt sätt att konstruera en sådan plan är att helt enkelt skriva ner de situationer som du tror kommer att bli tuffa och hur du har tänkt bete dig i dessa situationer. Om du har försökt att sluta snusa tidigare, påminn dig om vad det var som fick dig att återfalla och hur du ska hantera den typen av situationer denna gång.

När du använder dig av de här tipsen angriper du ditt beroende från flera olika håll, både det fysiologiska och det mentala. Och det ökar sannolikheten för att du ska lyckas att sluta snusa i det långa loppet. Dessutom blir ditt försök att sluta snusa mer behagligt om du jobbar utifrån flera aspekter.

Vill du ha fler tips på hur du kan sluta snusa? Klicka här för att hämta en gratis rapport med sluta snusa-tips.

Lämna en kommentar

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net