Till dig som slutat snusa

Slutat snusa? Grattis – du har tagit ett klokt beslut. Än är det dock för tidigt att andas ut. Många faror lurar fortfarande på vägen innan du kan kalla dig för före detta snusare. Men lugn, om du förbereder dig på rätt sätt kommer det att gå som en dans.

Möjligen låter det lite dystert när jag säger att det är för tidigt att andas ut. Men enligt min erfarenhet så är det svåraste inte att sluta snusa, utan att hålla sig snusfri i det långa loppet. Det är först när du har bevisat för dig själv att du kan hålla dig borta från snusdosan under en längre tid som du på allvar kan glädja dig åt att ha slutat snusa.

Knepiga situationer

Framför allt kan du hamna i situationer som ställer speciella krav på dig och som kan utmana din snusfrihet lite utöver det vanliga. Typiska tillfällen som ställer till det för den som har slutat snusa är i samband med alkohol och fest, när andra snusar eller när man känner sig ur form.

Därmed inte sagt att det inte går att hantera dessa situationer. Faktum är att det är relativt enkelt. Och hemligheten är att förbereda dig ordentligt. Ju mer förberedd du är innan du hamnar i dessa situationer, desto bättre.

Gör så här när du slutat snusa

Så något av det bästa du kan göra när du har slutat snusa är att göra en plan för hur du ska fortsätta att hålla dig snusfri. Här kommer ett förslag på hur du kan upprätta en sådan plan.

  1. Börja med att tänka igenom alla situationer som kan tänkas bli lite extra besvärliga, exempelvis fester, när andra snusar och så vidare. Om du har slutat snusa tidigare, fundera på vad det var som fick dig att återfalla då.
  2. Fundera ut minst två sätt att hantera de besvärliga situationerna på. Vad ska du göra om du befinner dig på en fest och ser någon annan snusa, och plötsligt får ett infall att ta en prilla själv?
  3. Skriv ner alltihop på en lapp som du ständigt bär med dig som en påminnelse om hur du ska hantera de besvärliga situationerna. Varje gång du känner dig frestad att återfalla, ta en titt på lappen för att stärka dig.

Självklart är det inte säkert att du hamnar i några besvärliga situationer överhuvudtaget, men ju bättre förberedd du är desto bättre är det. Dessutom ger det dig ett lugn att veta att du har ett antal strategier att ta till om det skulle bli tufft.

Ju längre tid som går efter att du har slutat snusa, desto mindre risk för att situationerna ska få dig på fall. Detta eftersom fler och fler situationer kommer att bli förknippade med att INTE snusa till skillnad från den första tiden när de är förknippade med att snusa.

Förvänta dig det bästa

Men fram tills dess, slarva inte med förberedelserna. Kom ihåg det gamla talesättet ”Förvänta dig alltid det bästa, men förbered dig för det värsta”. Det gäller även för dig som precis har slutat snusa.

Om du vill ha fler tips på hur du kan gå tillväga för att enkelt sluta snusa och hålla dig snusfri, fundera på om boken ”Snusfri på tre veckor: Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar” kan vara någonting för dig. Klicka här för att läsa mer om boken.

Lämna en kommentar

Copyright © 2011–2023 slutasnusa.net